Siirry suoraan sisältöön

Torstain työpäiväni oli varsin tavanomainen. Istuin toimistolla, suunnittelin markkinointiamme ja ratkoin etänä asiakkaiden ongelmia. Palavereissa ja puhelimessa olemiseni esti kuitenkin työkaveriani kuuntelemasta radiota kaiuttimista. Hän päätti ratkaista ongelman yhdistämällä nettiradion kuulokkeisiinsa.

Joskus yksinkertainenkin asia muuttuu ärsyttäväksi ongelmaksi ja tuottaa päänvaivaa ammattilaisillekin. Tällaisia ovat mm. bluetooth-laitteet. Ne yhdistyvät lähellä oleviin laitteisiin välillä varsin kummallisella logiikalla. Tässä tapauksessa ystäväni tuskaili, kun ei saanut nettiradiota kuulumaan kuulokkeistaan. Sen sijaan minä kuulin sen varsin hyvin omistani. Jostain syystä kuulokkeeni pitivät tärkeämpänä yhdistyä ystäväni tietokoneeseen ja katkaista jo olemassa olevan yhteyden oman koneeseeni.

Väärin yhdistyneen bluetooth-yhteyden korjaaminen oli kuitenkin nopeasti hoidettu. Tosin nyt ystävälläni oli uusi ongelma, kun radio ei kuulunut mistään. Sovelluksen mukaan radion toistolaitteeksi oli määritetty hänen kuulokkeensa, jotka oli onnistuneesti myös yhdistetty hänen tietokoneeseensa. Äsken tehdyllä vahinkokokeilulla oli myös todettu, että radio kuului minun kuulokkeistani. Radio siis toimi oikein. Mikä saattoi olla vielä vikana?

Piipahdin ystäväni työpisteellä ja katsoin Windowsin ääniasetukset. Ääniasetuksissa laitteeksi oli määritetty näyttö, jossa ei ole lainkaan kaiuttimia. Vaihtamalla myös Windowsin asetuksiin ystäväni kuulokkeet ratkesi samalla radio-ongelma. Loppupäivä sujuikin sitten varsin rennoissa merkeissä.

Äänilaitteiden määritys on välillä ongelmallista, varsinkin jos vaihtaa laitteita kesken päivän. Kuulokkeet voivat olla yhdistyneenä useisiin laitteisiin ja äänilähteestä vaikutuksesta yhdistämisen tärkeysjärjestys voi vaihdella. Laitteen tulkitsema tärkeysjärjestys ei ole aina sama kuin käyttäjän ajattelema tärkeysjärjestys. Usein ohjelmista voi määritellä ääniasetukset, mutta niiden lisäksi voi olla myös muita asiaan vaikuttavia asetuksia kuten Windowsin äänilähdeasetukset ja yhdistetyt laitteet. Toisaalta jos kuulokkeisiin on tietokoneen ohella yhdistetty myös puhelin, saattaa olla, että kuulokkeista ei kuulu mitään, vaikka tietokoneella on kaikki oikein.

Tällaiset ongelmat ovat kuitenkin meille arkipäivää ja ne ratkeavat usein parin minuutin ihmettelyllä. Kokemattomille käyttäjille voi taas kirjoittaa ohjeen, miten ongelman voi välttää jatkossa.

Etusivu » Blogi » Tavallinen torstai

Tavallinen torstai