Siirry suoraan sisältöön

Pyhä tai arki – yleensä IT-ongelmia ilmaantuu

Tietokoneet leimaavat arkeani yksityiselämäni sekä yritys- ja yhdistystoiminnan näkökulmasta. Useimmiten ongelmat ilmenevät yllättäin ja joskus myös sellaisista aihepiireistä, joista kokemukseni on vähäinen. Pääsiäisen viettoa väritti tällainen epätavallinen IT-ongelma.

Olin päättänyt laittaa työkoneeni kiinni jo torstaina iltapäivällä ja viettää pääsiäisen irrallaan digi-laitteista. Perjantain vietin leväten ja rauhoittuen työviikosta. Illalla katsoin kuitenkin viestini lävitse ja bongasin viestin paikallisyhdistykseltä. Lauantaina oli alkamassa paikallinen LAN-tapahtuma ja verkkokytkimien kanssa oli ongelmia. Niihin olisit pitänyt koodata uudet asetukset, jotta nuorille suunnattu tapahtuma olisi turvattu myös verkkojen näkökulmasta.

Yhdistysystäväni kyseli tunnenko ketään verkkospesialistia, joka voisi ratkaista ongelman. Jos en olisi pitänyt mediahiljaisuutta, olisin voinut huomata viestin jo perjantaina aamulla ja löytää verkostostani ratkaisun. Aikaa oli kuitenkin jo liian vähän, joten lupasin yrittää ongelman ratkaisua itse.

Istahdimme ystäväni kanssa alas ja hän kertoi, mihin asti he olivat päässeet. Läpikäynnin ja laitteiden vastaanottamisen jälkeen pääsin vetäytymään ongelman pariin. Isoihin teollisuuden verkkokytkimiin on ollut tarve kajota vain harvoin ja tietämykseni niistä on rajallinen. Nettiä tutkimalla ja ohjetta kasaamalla aloin kuitenkin ymmärtää laitteen sielunelämää. Parin tunnin päästä minulla oli jo toimiva yhteys laitteeseen ja keskustelimme sujuvasti keskenämme. Yhden jälkeen yöllä ongelma oli ratkaistu ja ensimmäisen laitteen asetukset kunnossa. Kirjoitin vielä lyhyen ohjeen tulevien vuosien varalle ja päätin mennä nukkumaan.

Aamulla huonosti nukuttu yö kuitenkin kostautui enkä kuullut herätyskelloani. Ehdin kuitenkin kymmenen jälkeen paikan päälle ja sain aseteltua loput 6 verkkokytkintä. Viimeinen oli valmis tasan kello yksitoista, kun ensimmäiset pelaajat saapuivat paikalle.

Digi-ongelmissa onneksi auttaa pitkä kokemus alalta. Vaikka juuri käsillä oleva ongelma olisi uusi, niin on kuitenkin selvä käsitys siitä, mistä ongelman ratkaisu pitäisi aloittaa. Lopulta uudet opitut asiat olivat varsin vähäisiä ja suurin haaste oli osata yhdistää tietoa siten, että ongelma ratkesi. Tällä kuten sadoilla aiemmillakin ongelmilla oli onneksi onnellinen loppu.

Joonas Tuominen on JTS-tuen toimitusjohtaja.